Састанак са Кристијаном Шмитом противан интересима Републике Српске

14. април 2022.
Састанак са Кристијаном Шмитом противан интересима Републике Српске

У штуром саопштењу објављеном после састанка председника Вучића са тзв. високим представником за БиХ Кристијаном Шмитом стоји да је „председник изразио јасно неслагање са последњим одлукама и применом Бонских овлашћења, за које сматра да не доприносе стабилности”.

Из самог саопштења објављеног под насловом: „Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Високим представником у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом“ јасно је да се не спори легалност и легитимност Шмитовог проглашења за високог представника, иако ствари стоје другачије. Кристијан Шмит је наметнут одлуком Управног одбора Већа за имплементацију мировног споразума у БиХ стране флагрантни кршењем праксе усаглашавања одлука, без сагласности Русије, која је пуноправна чланица Већа и без сагласности СБ УН. Отуда ни Република Српска, ни Руска Федерација Кристијана Шмита оправдано не сматрају високим представником. Одсуство његове легитимности је већ сасвим неспорно.

Утолико је састанак са Кристијаном Шмитом противан интересима Републике Српске и српског народа у целини као што је и изречено неслагање председника Републике са применом Бонских овлашћења од стране тзв. високог представника са образложењем да „не доприносе стабилности“ немушто и суштински представља забрињавајуће амбивалентан однос према правним, политичким и моралним обавезама Србије према Републици Српској.

Србија не сме да има било какве дилеме у вези са одлукама које треба да доноси када су интереси српског народа у РС у питању и дужна је да јасно, гласно и недвосмислено пружа пуну подршку одлукама Скупштине и Владе Републике Српске. Данашњим састанком са Кристијаном Шмитом је Председник Републике Србије то пропустио да учини.

14.4.2022.