Милош Јовановић: Свађе и лични анимозитети су једино у чему је опозиција доследна

Данас
19. април 2022.
Милош Јовановић: Свађе и лични анимозитети су једино у чему је опозиција доследна

„Србија не сме да уведе санкције Руској Федерацији, јер би то било супротно нашим виталним националним интересима. Не заборавите да ово није сукоб Русије и Украјине већ Запада и Русије и да би свако наше сврставање на страну Запада – а увођење санкција управо то и јесте – директно угрозило наше виталне интересе, од Косова и Метохије, преко положаја српског народа у Црној Гори, до Републике Српске. У свим тим питањима су наши национални интереси угрожени од стране Запада и то се неће променити макар ми и увели санкције Руској Федерацији“, каже у разговору за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање да се све чешће спомиње сценарио да ће Србија увести санкције Русији, по конституисању репуличког парламента и избора нове Владе Србије.

Верујете ли да је тај сценарио могућ и може ли то бити одлука једног човека , или парламента ?

У свим тим питањима које сам споменуо, Србија имамо директну подршку Руске Федерације и то ће се свакако променити, ако се у овом сукобу будемо сврстали уз Запад. Није дакле овде питање никакве русофилије, већ очувања сопствених интереса, а ја мислим уз то и сопствене части и достојанства што нису неважне категорије у историји једног народа.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб апеловао је на Србију да се прикључи санкцијама Русији, јер је Београд на путу ка ЕУ. Истовремено и француски амбасадор у Србији Пјер Кошар каже да ЕУ не уцењује Србију да се усклади са спољном и безбедносном политиком, али да тражи да буде доследна. Шта вам говори та синхронизована акција  амбасадора ?

Ја апелујем на његову екселенцију господина Шиба да се заложи за пуштање у функцију Северног тока 2, јер је би то било у интересу и Немачке и Европе и да схвати да је главни град Немачке Берлин, а не Вашингтон. А његова екселенција господин Кошар би могао мало да се врати читању Де Гола и можда покуша да се заложи за стварање истински европске, а не америчке Европе која данас, на жалост, слепо прати англо-америчку политику, а да ни сама не зна зашто (ако изузмемо Русији традиционлано непријатељску Пољску и три балтичке државе). Али нека они раде оно шта мисле да треба, то да променим не могу. Што се нас тиче, уверен сам да је сазрело време да се коначно отвори озбиљна јавна расправа о нашем односу са ЕУ и да се исти најзад почне сагледавати на један трезвенији начин.

Поједине ваше опозиционе колеге тврде да је Вучић уцењен и да ће пристати на све уцене које долазе  са запада ?

Морате онда да питате те колеге, јер ја не располажем тим сазнањима. а и иначе немам обичај да се бавим кафанском политиком.

Значи ли то да ће запад формирати и владу Србије, а да ће овога пута из постизборних комбинација испасти сви они који су проруски оријентисани, па и СПС?

Ја мислим да ће СПС бити део владе. Могуће је наравно и да грешим. Видећемо.

Ви сте већ рекли да ћете бити опозиција и у републичкој и градској влади, да ли зато што је Вучић рекао да ће правити владу са СВМ и мањинама, или су ваши разлози другачије политичке природе?

Нисам рекао ништа што нисам говорио и раније. За Београд смо рекли да желимо да се мења власт и да ћемо у тој промени учествовати, али се испоставило да математички та промена није могућа. Зато ћемо сасвим логично наставити борбу као опозиција. Што се државе тиче, више пута сам рекао да не видим како бих могао да будем у власти са СНС. јер и поред одређених политичких слагања, постоје и бројна озбиљна неслагања која се првенствено тичу њиховог начина, односно њихове технологије владања. И зато ћемо и на том нивоу наставити да се боримо и да јачамо као опозиција.

Како тумачите забринутост председника Србије због јачања деснице, иако десница није бројчано јача него пре 2020. године?

Нисам размишљао о тој његовој забринутости.

Заветници и Двери направили су неки нови блок. Ви нисте његов део због чега?

Имам своје приоритете и визију. Успели смо да дођемо у ситуацију да градимо нови ДСС и томе ћемо се посветити у наредном периоду истовремено настављајући политичко деловање у оквиру српске коалиције НАДА.

Опозиција је због  ситуације у граду успела да одржи један састанак, а онда се све распршило, Ђилас је отишао код Вучића, Заветници су давали контрадикторне изјаве, један одборник са ваше листе рекао је да ће самостално, Жика Гојковић такође. Шта је то са опозицијом кад не може да буде доследна ни у једној ствари ?

Како није доследна? Па све ште сте навели траје већ годинама уназад: свађе, трзавице, непринципијелност, лични анимозитети и политикантски напади и све то зачињено махом неителигентним идејама попут идеје бојкота лансиране пре три године. Друго, нешто је и до медија који годинама целокупну опозицију третирају као монилитан блок и стављају све нас који нисмо на власти у исти кош иако су разлике између нас заиста велике. Нису Заветници без разлога јасно рекли да неће са Ђиласом у Београду и то је потпуно легитиман став који ја разумем. Коначно, осим неквалитетних људи у опозицији, ова општа конфузија је плод и острашћености јавног мњења и медија који су избацили политику из политике и све свели на изјашњавање о Вучићу, да ли сте за, или сте против. И даље се сваки гест, свака изјава, свако политичко деловање искључиво мери тим аршином. Ја у ту бесмислену, неодговорну и надасве глупу игру никада нисам улазио нити намеравам. Плаћао сам цену тога и наставићу да је плаћам, ако треба, али знам да радимо исправно и одговорно и према земљи и према грађанима. Све што мислимо смо јавно и говорили и тако се и понашали. При томе, никада нисмо обараћали пажњу на моде, завијање вукова, острашћеност једних и других. Знамо шта радимо и држимо се плана. Имамо иста политичка опредељења и рационално промишљамо нашу политичку стварност. И наставићемо тако и у будућности.

Опет се спомињу нови избори на градском и републичком нивоу, да ли је то злоупотреба грађана и да ли ми то треба да гласамо, док странке не буду задовољне резултатима?

Нови избори могу бити само плод политичке кризе услед немогућности да се изнађе већина у представничким телима. На републичком нивоу нема назнака такве једне кризе, нити има објективних околности за тако нешто. Претходна већина СНС-СПС је добила и сада већинску подршку грађана. И у граду досадашња већина и даље располаже већином, истина тесном. У том смислу је недавна изјава градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, кога држим за озбиљног човека, о томе да треба поновити изборе, јер су се грађани, јелте, мало заиграли, опустили, шарали или шта већ, прилично скандалозна јер се њена суштина управо своди на део вашег питања да треба да гласамо, док странке на власти не буду задовољне?!? Превелика моћ неминовно удари у главу. Чини ми се да се управо то сада догађа и да се заборавља да је смењивост власти банална и уједно конститутивна чињеница сваког демократског поретка, да нико није Богом дан да влада, већ да о томе одлучују грађани и да с тим у вези не сме бити никаквих тензија нити драме.

Да ли ћете бити посланик и да ли ће ваша листа деловати као један или два посланичка клуба?

Бићу посланик. Што се тиче функционисања српске коалиције НАДА у народној скупштини, донећемо заједничку одлуку са нашим пријатељима из ПОКС-а Војислава Михаиловића. И једна и друга опција имају и предности, као и одређене мане.

Најавили сте обележавање  тридесет година од оснивања ДСС. Да ли ћете на прославу позвати и бившег председника Коштуницу, све оне одбегле кадрове у СНС, али и Владету Јанковића који је својевремено изјавио да презире људе који воде ДСС?

Војиславу Коштуници ће свакако бити упућен позив, мада нисам сигуран да ће желети да дође, јер је он на неки начин раскрстио са тим делом свог живота.

Само јака војска обезбеђује мир и стабилност

Шта мислите о наоружавању Србије и да ли смо ми то стварно опасност по суседне земље?

Важно је да наш систем одбране непрестано јача и подржавам сваку набавку војне опреме и борбених система, као што се залажем и за враћање обавезног служења војске. Што нам је војска јача, то ћемо бити способнији да сачувамо наше националне интересе у миру. Не представљамо опасност ни за кога, јер немамо офанзивних амбиција. И понављам, мир и стабилност који су нам преко потребни можемо очувати само, ако располажемо јаком војском!