Јовановић: Да будемо део европског економског простора, без чланства у ЕУ

27. април 2022.
Јовановић: Да будемо део европског економског простора, без чланства у ЕУ

Председник Демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да Србија може да има и други модел сарадње са Европском унијом, који не подразумева чланство, већ присуство у европском економском простору.

„Европски економски простор који као да је саливен за нас. То значи да нема хармонизације наше спољне политике са ЕУ, али да смо део унутрашњег тржишта Уније“, рекао је Јовановић гостујући на Хепи телевизији.

Он је истакао да је потребно да се у Србији отвори питање нашег односа са ЕУ.

„Рационално, разумно, сталожено. Да ли постоје неки други модели сарадње са Европском унијом а да то није чланство“, оценио је председник ДСС-а.

Јовановић сматра и да постоји интерес ЕУ да Србија буде део тог економског простора, а да није нужно чланица ЕУ.

„Интерес ЕУ за тако нешто је да има 7 милиона људи на овом простору који учествују у том тржишту, да нема црну рупу на континенту, или неког ко је скроз на истоку. Да има земљу која је поуздан партнер с којим може да сарађује“, казао је лидер ДСС-а.

На питање како оцењује идеју „Отворени Балкан“, Јовановић је одговорио да то није нужно лоша идеја.

„То је озбиљнија ствар. Економско отворено тржиште тог типа погодоваће најјачој економији, а то је српска економија. Није то мала ствар, ако се правилно искористи“, закључио је Милош Јовановић.