Јовановић: Отворити расправу о ЕУ

16. мaj 2022.
Јовановић: Отворити расправу о ЕУ

Мишљења о увођењу санкција Русији у политичкој и друштвеној јавности Србије су подељена о чему сведоче и ставови лидера ДСС Милоша Јовановића, који сматра да не треба да буду уведене

Јовановић каже за Танјуг да се нада да Србија неће ни уводити санкцији Русији и додаје постоји више разлога за то, међу којима је и енергетска сигурност коју у великој мери, како каже, имамо захваљујући савезништву са Русијом и захваљујући тој земљи.

На питање да ли би Русија могла да нам опрости уколико бисмо им због других притисака увели санкције, Јовановић каже да не би и да сматра да не би ни требало да нам опраштају.

Скупо плаћамо и релације са Европом - Србије нема на Косову и Метохији због тих релација, каже Јовановић, одговарајући на констатацију да нас скупо кошта на европском путу неувођење санкција Русији.

Јовановић сматра да чланство у ЕУ није опција за Србију и залаже се да се о том питању отвори шира дебата.

Како каже, ни на видику нема чланства Србије у ЕУ.

Интервенција Русије у Украјини погоршала је међународне односе, али независно од тога и да нема тог проблема, ово питање се поставља ако ништа друго због Косова и Метохије, додаје.

Наглашава да ни Москва, ни Пекинг, а ни Брисел и Вашингтон неће уредити Србију, већ то треба да учини она сама и позива да се окренемо самима себи, односно да се осим крупних политичких и националних тема истовремено ради на побољшању услова за грађане у Србији.

Хоћемо да сарађујемо, није идеја да се претварамо у Северну Кореју, закључио је Јовановић.

њ