Цркве на Косову и Метохији припадају СПЦ

НАДА
17. мaj 2022.
Цркве на Косову и Метохији припадају СПЦ

Српска коалиција НАДА коју чине ДСС, ПОКС Војислава Михаиловића и 25 удружења грађана најоштрије осуђује изјаву министра културе тзв. Косова, Хајрулаха Чекуа да православне цркве на КиМ представљају културно благо Косова и оцењује да је у питању најновији покушај отимања српских светиња од стране привремених институција у Приштини.

„Држава се мора оштро супротставити подлим покушајима отимaња и фалсификовања наше историје и културног наслеђа српског народа. Цркве и манастири припадају Српској православној цркви и део су нашег идентитета и никада се не сме дозволити да их сецесионисти са Косова присвоје“- изјавио је председник ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

„Јасно је да Албанци на Косову и Метохији желе да присвоје српско културно благо, јер своје немају, као и да избришу све што је српско у нашој јужној покрајини. Тај план им неће успети јер не постоји власт у Србији која би на то пристала“- изјавио је председник ПОКС, Војислав Михаиловић и један од лидера коалиције НАДА.

Српска коалиција НАДА подсећа да је 135 српских цркава и манастира срушено или оштено на Косову и Метохији у последњих 25 година, укључујући и оне које су биле под заштитом УНЕСКА.