Србија би увођењем санкција Русији угрозила националне интересе

НАДА
25. мaj 2022.
Србија би увођењем санкција Русији угрозила националне интересе

БЕОГРАД - Председник Демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да Србија не сме да уводи санкције Русији, јер би тако "угрозила сопствене националне интересе".

"Изгубила би савезника који јој помаже да одбрани своје интересе - од Косова и Метохије, до Републике Српске, па положаја у Црној Гори и квалификације догађаја у Сребреници", рекао је Јовановић за РТС. 

Он је подсетио да је Велика Британија пре пар година у Савету безбедности УН покушала да прогура резолуцију по којој би Срби били означени као геноцидан народ, али је Русија на то ставила вето.

"Дакле одговор је не, јер то није наш национални интерес", истакао је Милош Јовановић.

На питање да ли би због тога могло да се деси да будемо кажњени, лидер ДСС-а је одговорио да нас ни до сада ЕУ није кажњавала, и додао да не верује да бисмо се нашли под неким санкцијама.

"Као суверена држава и нечланица имамо право на свој став, али да ли би била мало успорена економија, да ли би било мање инвестиција - све је то могуће", навео је један од лидера коалиције НАДА. 

Међутим, Јовановић је казао да смо и до сада имали кризе, као када је корона пореметила ланце производње и дистрибуције.

Према његовим, ово није рат Русије и Украјине, ово је рат Запада и Русије и у том контекту би било испод части и недостојно наше историје да се ставимо на страну НАТО пакта.

Милош Јовановић каже да разуме логику и да не треба да гурамо прст у око великим силама, али да треба бити човек.

"Ако сте човек и држава и нација, а Срби су то увек били и не бисмо опстали да то нисмо били, онда бисмо данас сви били део Турске империје, али хајде да мало уредимо своје двориште, ништа нас не спречава, ни Москва ни Берлин, независно од ове кризе, а то не радимо", закључио је Јовановић.