Јовановић: Плаћамо рачун чудновате политике

27. мaj 2022.
Јовановић: Плаћамо рачун чудновате политике

Председник Демократске странке Србије (ДСС) и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић рекао је гостујући у емисији 360 степени на Н1 да му се језик осушио причајући да је политика "и Косово и Европа" лаж. "Не може 'и Косово и Европа', имате нејасну спољну политику, када дођете у граничну ситуацију као што је украјинска криза, онда плаћамо рачун наше чудновате, недовољно јасне позиције. Мени делује као да чекамо крај рата, с обзиром на позицију у коју су нас довели. Коначно је време да се отвори расправа о путу ка ЕУ, мислим да не треба да идемо ка чланству, има 1.001 разлог зашто је то тако, каже Јовановић.

Каже да је председник Србије Александар Вучић увео дозу патетике која му се не допада, стално драматизује и прича о притисцима.

„Мислим да бих био бољи председник од Вучића, није то мала одговорност и терет, али то не бих делио са грађанима. Свака друга реченица ‘јао, велики су притисци’. Када је рекао да има трему пред састанак са Шолцом, све и да има трему – то се не говори, ја не верујем да је то толико страшно“, оценио је Јовановић.

Пита се зашто се говори да ћемо бити "острво" ако не уведемо санкције Русији и да је то наратив који се наметнуо - "ако нећемо у ЕУ па где ћемо".

"Имате Швајцарску, Норвешку, Исланд, знам да ми нисмо Швајцарска, Норвешка, Исланд - ми смо Србија, нисмо острво, ми ћемо сарађивати и трговати, све поспешивати. Јасно бих рекао не чланству, да сарадњи. Чини ми се да је наш наратив о Европској унији бекство од одговорности, оправдање за лењост. Хајде да се изборимо са корупцијом, има 1.001 ствар коју можемо да урадимо, које не зависе ни од чега, нико ништа неће урадити уместо нас, ако не ЕУ онда ће бити смак света - па неће. Хајде да се ослободимо депонија, какве то везе има са ратом у Украјини и ЕУ", казао је саговорник Н1.

Коментаришући фестивал "Мирдита, добар дан" и позив коалиције НАДА да се он забрани, јер га сматра штетним по интересе Србије због промоције сецесије Косова и Метохије, Јовановић је рекао да му "све смета" у вези са тим фестивалом.

"Смета ми одсуство реда, стално се боримо за ред, а допуштамо себи да се под плаштом културе брани сецесија Ксоова. Могла се видети карта Србије без Косова, симболи УЧК, косовска култура је проблематичан појам, то иде уз косовску државност, као некада што смо направили бошњачку нацију, то су политичке и идеолошке конструкције. Ако показујемо мапу Србије без Косова онда је то промоција сецесије. Чуо сам да је моја изјава изазвала реакције, било је напада и критика како се боримо против слободног изражавања мисли. Изнели смо став да овакав фестивал треба забранити. Може бити став да је Косово изгубљено, неке партије су се залагале за нешто што је противуставно. ЛДП се низ година залагао да треба прихватити реалност да је Косово изгубљено, озбиљна држава то не дозвољава, у Западној Европи то не би било недопустиво. Кажу да ограничавамо слободу изражавања и окупљања, ниједно од тих права није неограничено. ДСС је изнела јасан. легитиман став, неки грађани ће то сматрати као исправан, неки ће бити скандализовани, и Боже мој - све је у реду", рекао је.

Јовановић каже да Срби са Косова имају делимичан страх од Српске листе, са чијим концептом каже да нема никакав проблем.

"Да сам председник урадио бих исто, да сви буду под једном политичком капом, јер су у мањини. Подела Срба нашим противницима иде од руке, (политичка капа) која ће радити у интересу Срба са Косова, треба направити други модус. Шта добијамо ако признамо сецесију Косова? Причамо о Европској унији, сви знамо да је услов у уласка у ЕУ да прихватимо сецесију Косова, пажљиво читам шта говоре, сви знамо да је то услов. Немамо ефективни суверенитет на КиМ, све мање Срба има. Постоје јос неки системи који функционишу на КиМ као здравство и просвета, функционишу у оквиру закона Републике Србије, изгубили смо правосуђе и полицију, али неке ствари су још остале, целу кампању сам провео говорећи став НАДА, ДСС и мој - треба имати јасну стратегију - никакво признавање сецесије Косова", каже лидер ДСС.

Јовановић је најавио и оснивање Нове демократске странке Србије, јер како је рекао, жели промену изборног система, неће да се неко запошљава преко књижице и да није смисао политичких организација да запошљава.

"ДСС, као Србија, је претпрела огромне нападе. Имамо нову перспективу, људи се јављају као никада до сада. ДСС који је толико мало била на власти, 14 година смо већ у опозицији, говори о нашој доследности, опстали смо. Сигурно смо правили грешке, али таква су и правила игре, делите министарства. Зашто мењамо име? Извојевали смо право у лудачким околностима, добили смо нову шансу, добили смо прилику да започнемо ново поглавље, да направимо биланс, нећемо имати проблем да кажемо неке ствари које су биле погрешне", казао је он.