Без чланства Србије у ЕУ, сарадња кроз европски економски простор

Милош Јовановић
01. јун 2022.
Без чланства Србије у ЕУ, сарадња кроз европски економски простор

Председник Нове Демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да се нема ништа од чланства Србије у ЕУ, јер се Унија неће ширити, и зато што је за Србију постављен посебан услов да призна сецесију Косова и Метохије.

Он је, гостујући на телевизији Нова С, рекао да се Нови ДСС залаже за сарадњу са Европском унијом, али без чланства.

„Сарадња може да постоји, као што је има Норвешка, кроз европски економски простор. Неће ништа ни нама, ни њима фалити ако нисмо чланица. Трговаћемо и даље“, истакао је Јовановић.

Немам проблем сарадње са Европском унијом, треба да имамо сваку могући и културну и академску сарадњу, додао је лидер Новог ДСС-а.

На констатацију новинара „хоћете Европу по вашим условима“, Јовановић је одговорио да може и по условима ЕУ – „да признамо сецесију Косова, да уведемо санкције Русији. Ја се с тим не слажем“.

На питање новинара да појасни Декларацију „Србија мора бити велика“ која је недавно усвојена на Скупштини Новог ДСС-а, Јовановић је рекао да та декларација значи да не жели да Србија стално буде у дефанзиви.

„Нећу да будемо у подређеном и инфериорном положају. Србија мора бити велика по идеји, по култури. Више не пристајем да се стално одређујем према томе шта неко мисли и прича. Ја сам поносан на то што јесам, што сам припадник српског народа“, додао је Јовановић.

„Знате ли шта значи да Србија буде велика – значи да хоћу да имамо боље изложбе него Бијенале у Венецији, лепшу зграду опере него што су зграде опере у Сиднеју и Ослу, хоћу да зрачимо културом и храброшћу. Да будемо велики по идеји и по националној амбицији“, навео је председник Новог ДСС-а.

Он је као велику идеју навео војна неутралност Србије, оценивши да је Србија „Исток на Западу и Запад на истоку“, а да је део политике Новог ДСС-а и одбрана Срба у региону.

„Желим чиста и уређена села, желим да будемо велики у култури, књижевности, високом школству. Ми нисмо народ од јуче, имамо историју која нам даје за право да гајимо ту врсту националне амбиције“, закључио је Милош Јовановић.