Злочин за који нико није кажњен

НАДА
04. август 2022.
Злочин за који нико није кажњен

Коалиција НАДА коју чине Нови ДСС, ПОКС и 25 удружења грађана, истиче да Србија не сме заборавити српске жртве које су пре 27 година у страшном злочину војних снага Хрватске у акцији „Олуја“ починили највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата.

У неколико дана збрисан је један народ који је вековима живео у Крајини, уништени су његови трагови, сравњена са земљом сведочанства, попут оних у Глини и Јасеновцу о геноциду који су Срби у Хрватској преживели у деценијама пре.

Коалиција НАДА подсећа да је увод у злочин учињен неколико дана раније, на Брионима, када је Фрањо Туђман, рекао да у војној операцији, уз наклоност САД, Срби у Хрватској морају нестати.

Сазрело је време да се постави питање Европској Унији и НАТО о њиховој улози и одговорности за етничко чишћење Срба. Никада ЕУ није покренула питање бруталног злочина и кршења права српског народа у Хрватској, држави која је њихова чланица. Због тога Србија има још већу одговорност да та питања поставља, а жртве и злочинце, никада не заборави.