Za zagađen vazduh u Nišu DSS krivi neplansku gradnju

14. Februar 2019.

U Nišu postoji poremećaj strujanja vazduha zbog neplanske bespravne gradnje, tvrde iz Demokratske stranke Srbije, a za to krive gradsku vlast i građevinsku inspekciju koja ne ruši nelegalne zgrade.

Aktuelnoj temi o zagađenju niškog vazduha, doprinos je dalo i novo rukovodstvo DSS u Nišu. U ovoj stranci se pitaju kako je Niš od “vazdušne banje” postao grad 5 puta zagađeniji od Pekinga. Krive “skupu” Toplanu zbog koje, kako kažu, građani prelaze na jeftinije grejanje koje zagađuje.

Međutim, pored toga što niču dimnjaci, u DSS napominju da niču i nove zgrade “gde im nije mesto”. Zamenica poverenika Gradskog odbora DSS Suzana Antić kaže da je povećan broj zgrada poremetio i strujanje vazduha.

To se dogodilo tako što dolazi do neplanske gradnje, uglavnom bespravne, što su određena mesta na kojima nisu ranije bile izgrađene zgrade upravo iz tog razloga – da bi došlo do strujanja vazduha, ta mesta su zatvorena visokim zgradama. Zato je odgovorna vlast – rekla je Antićeva.

A zgrade se grade nelegalno?
U uigranoj akciji koja se ponavlja, kako objašnjavaju iz DSS, investitori plate sve takse i sagrade zgradu od 2.000 kvadrata, a zatim je ubrzanom gradnjom prošire i do 5.000 kvadrata. A gradska inspekcija je nadležna za zgrade samo do 2.000 kvadrata.

Gradska vlast ne zaustavlja to zidanje pošto nije nadležna. Ali, onda tu ide sistem gluvih telefona, dok oni obaveste republičku inspekciju, pa dok ona reaguje. Dok se to vrzino kolo izvrti, investitor je već sazidao zgradu od 5.000 kvadratnih metara, a platio je takse za 2.000 kvadratnih metara. Troškovi po kvadratnom metru su oko 50 evra, što znači da investitor utaji negde oko 150.000 evra samo za jednu zgradu – navodi Antićeva.

Taj novac, Antićeva, može biti upotrebljen za neke od problema u Nišu – za socijalna davanja, kulturu, infrastrukturu, razvoj turizma i “svega što nije onako kako treba da bude”.

Građevinska inspekcija nije nikada srušila nelegalnu zgradu. Građevinskim inspektorima se dešava da im u centru grada osvane zgrada od 2.000-5.000 kvadratnih metara. Nije im u nadležnosti, ali osvane, nezakonito. Nema nikakve odgovornosti za investitore koji to rade – navodi Antićeva.

Mandat svakog građevinskog inspektora, dodaje Antićeva, obeležila je po jedna podignuta nelegalna zgrada u centru grada, dok nijedna nije srušena.

Pored zagađenja koje su povezali sa nelegalnom gradnjom, u novom timu DSS najavljuju da će se na sličan način baviti i drugim gradskim problemima, kako kažu, dubinski.

Istakli su i problem produžene adolescencije mladih, kao i odumiranje sela. Na nacionalnom planu, politika im je trougao: Srbija i EU, saradnja bez članstva – Kosovo je Srbija – Urediti Srbiju.

Dodali su i da podržavaju aktuelne građanske proteste, ali ih ne vode.