Ne ukidajte škole na selu!

Odbor za poljoprivredu DSS
08. April 2019.
Ne ukidajte škole na selu!

Demokratska stranka Srbije poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da preispita odluku po kojoj bi mogle da budu zatvorene seoske škole koje imaju manje od 480 đaka u 16 odelenja.

Plan nove mreže škola, koje najavljuje Ministarstvo, nije primenjiv na selo, i nije moguće napraviti paralelu sa gradskim školama, jer malo koja seoska škola ima 480 učenika i više.

Stroga primena kriterijuma koji je zadalo Ministarstvo dovela bi do ukidanja većine seoskih škola, a to bi izazvalo pojačano iseljavanje iz naših sela, sa čime već ionako godinama imamo ozbiljne probleme.

Bez škole, iseljavanje će se pretvoriti u pravu bežaniju – u selu bez škole bukvalno niko ne želi da ostane. Takođe, za razliku od grada, seoske škole u mnogome predstavljaju jedno od središta društvenog života sela: tu su sportski tereni, kulturno-umetnička društva, itd. Zato nestanak škole znači i nestanak života u selu.

Zemlja sa ispražnjenim ruralnim oblastima znatno smanjuje svoje mogućnosti opstanka, jer je selo nužna komponenta održivog društva (demografski, ekonomski, kulturno).

Nadamo se da do ukidanja većine seoskih škola ipak neće doći i da će Ministarstvo ipak odustati od kriterijuma čija bi primena dovela do katastrofalnih društvenih posledica.

 

Odbor za poljoprivredu DSS