Novosadska toplana da smanji račune

DSS Novi Sad
07. Maj 2019.
Novosadska toplana da smanji račune

Gradski odbor Demokratske Stranke Srbije u Novom Sadu zahteva od rukovodstva JKP „Novosadska toplana” da, ako ne mogu da obezbede normalno grejanje, vrate novac koji revnosno naplaćuju od stanovnika Novog Sada.

Ovogodišnje prolećno zahlađenje zateklo je novosadske ložače nespremne.  Za razliku od drugih gradova po Srbiji gde se grejanje nastavlja sve dok bude bilo potrebe, iz Novosadske toplane poručuju da nisu u stanju da obezbede grejanje do sledeće zime. Nakon ovakve izjave postavlja se pitanje da li rukovodstvo koje ne zna da pročita dugoročnu vremensku prognozu treba da rukovodi ovakvim osetljivim komunalnim sistemom.

Prethodnih godina JKP „Novosadska toplana” ostvarivalo je „odlične finansijske rezultate”, a sve na račun građana Novog Sada koji su najsavesnije platiše u zemlji. Iz džepa Novosađana se, takođe, finansira i stalno povećanje efikasnosti sistema novosadskog grejanja, a na ruku  toplani su išli i pojeftinjenje gasa i blage prethodne zime.

Novosadski DSS poručuje da pravilo da, ako je tri dana spoljašnja temperatura ispod 12 stepeni celzijusa treba uključiti grejanje, izgleda u Novom Sadu ne važi. Grejanje se papreno naplaćuje paušalno tokom cele godine pa Novosađani s pravom očekuju od toplane da obezbedi grejanje kada god ima potrebe. Ukoliko toplana nije u stanju da obezbedi grejanje onda se moraju smanjiti računi da bi se  Novosađanima nadoknadili troškovi dogrevanja.