Zaustavite divlji urbanizam- sačuvajte urbanistički identitet Beograda!

DSS
30. Maj 2019.
Zaustavite divlji urbanizam- sačuvajte urbanistički identitet Beograda!

Demokratska stranka Srbije poziva gradske vlasti da hitno zaustave divlji privatni investitorski urbanizam, koji je protiv interesa građana i često je uzrok velikih problema u funkcionisanju grada.

Zbog neplanske gradnje Beograd danas sve teže infrastrukturno funkcioniše, nedostaju parking mesta, vrtići i škole, a građani, zbog blizine novoizgrađenih zgrada, sa terasa gledaju jedni drugima u tanjire. Ne postoji jasno urbanističko planiranje i sve je prepušteno privatnim investitorima kojima je u interesu samo profit i ništa više. Nedopustivo je da privatni investitori određuju i oblikuju izgled grada a profit ostvaruju kroz ugrožavanje potreba građana.

Demokratska stranka Srbije zato poziva gradske vlasti da sačuvaju urbanistički identitet Beograda, da uvedu red u oblast arhitekture i urbanizma našeg glavnog grada i da, kao prioritet, postave očuvanje arhitektonskog nasleđa kroz jasno definisanje estetskih kriterijuma za novogradnju. 

Takođe, predlažemo da se deo novca odvaja za očuvanje kulturnog nasleđa, tj. renoviranje fasada na zgradama koje su označene kao spomenici kulture.