Poziv gradskim vlastima da preispitaju trasu prve linije beogradskog metroa

DSS
17. Jun 2019.
 Poziv gradskim vlastima da preispitaju trasu prve linije beogradskog metroa

Demokratska stranka Srbije poziva gradske vlasti da odustanu od pogrešne i neisplative predložene trase prve linije metroa koja bi, u dužini od 22 kilometra, išla od Makiškog polja, na kome niko još uvek ne stanuje, preko naselja „Beograd na vodi” koje je još uvek veoma daleko od punog kapaciteta izgradnje, sve do Ade Huje, na kojoj još uvek nije izgrađeno ništa.

Imajući u vidu da je cena projekta izgradnje prve linije metroa veća od dve milijarde evra i njegovo finansiranje nije moguće bez uzimanja kredita, koji bi opteretio gradski budžet sa preko 300 miliona evra na godišnjem nivou, veoma je rizično igrati se sa pogrešnim predlozima linija koje neće biti isplative i koje će dodatno poreski opteretiti građane Beograda.

Demokratska stranka Srbije podseća gradske vlasti da je osnovni zadatak beogradskog metroa da preveze građane na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama kako bi se smanjila gužva na ulicama našeg glavnog grada. Sve prethodne studije koje su do sada urađene su potvrdile da prva linija, dužine od 19,8 kilometara, treba da ide od Ustaničke, preko Bulevara kralja Aleksandra, Pravnog fakulteta, Trga Nikole Pašića, Trga Republike, Akademije, preko mosta do novog Beograda Bulevarom Zorana Đinđića, Arene, sve do Tvorničke ulice u Zemunu.

Ova linija je opravdana jer je najfrekventnija, u potpunosti isplativa, kompletno povezana sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom i značajno bi smanjila gužve u najopterećenijim pravcima u saobraćaju Beograda. Upravo zbog toga ova linija treba da bude centralna linija beogradskog metroa.