Milojko Vucelić je ponosno nosio svoje, a ne tuđe prezime

Politika
15. Jul 2019.
Milojko Vucelić je ponosno nosio svoje, a ne tuđe prezime

U svom pokušaju da izvede neku vrstu ofanzive šarma, ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu, uredno potpisujući spotove, pokušava mesecima da objasni građanima Srbije kako su oni, građani Srbije, svet. Ne želim na ovom mestu da ulazim u smislenost ovog objašnjavanja. Svako ima pravo na svoje mišljenje, mogla je ambasada SAD da uloži novac i u spotove koji bi objašnjavali neku drugu neporecivu istinu. Recimo da se Zemlja okreće oko Sunca, da u Japanu žive i Japanci, ili da se pobednik u fudbalu određuje na osnovu postignutog broja golova. Drugačija teza od one da su građani Srbije svet, bi bila recimo da su polusvet, ili neki izolovani deo čovečanstva, daleko od civilizacije i napretka. No, tema ovog teksta nije smislenost ove kampanje, o njoj trebaju da vode računa poreski obveznici Sjedinjenih Država.

Ni motiv ove kampanje nije tema ovog teksta. Verovatno se radi o pokušaju, a kreatori kampanje bi to mogli da potvrde ili negiraju, da se promeni stav našeg javnog mnjenja o ulozi SAD u događajima u Srbiji i regionu. Ne stav o američkom narodu, on ne može biti negativan ili neprijateljski, zato što loši narodi ne postoje, već stav o američkoj politici. A politike, dobre i loše, prijateljske i neprijateljske, postoje. Moguće je da se ambasada SAD nada da će ovom kampanjom uspeti da deo, makar i mali, građana Srbije zaboravi na besomučne laži koje su iz SAD upućivane u prošlosti i samo se u manjoj meri upućuju danas na račun Srbije i Srba. Da se mislioci iza ove kampanje nadaju da će ona u srcima i glavama Srba izbrisati američku podršku „Bljesku“ i „Oluji“, bombardovanju Republike Srpske i Srbije, podršci komadanju Srbije i tzv. „Republici Kosova“ i albanskim teroristima. Po mom sudu, ova je nada besmislena. Ali je i to sada manje važno.

Nestrpljivi čitalac se sada već pita u čemu je poenta ovog teksta. U jednoj ogromnoj, ozbiljnoj grešci. U najnovijem spotu ambasade SAD se govori o radu i deli inženjera Milojka Vucelića, čoveka koji je bio važan deo američkog svemirskog programa. U spotu se njegovo prezime više puta navodi kao „Vučelić“, a nijednom onako kako se prezivao- Vucelić. Vucelići, a ne Vučelići, su poreklom iz Gornjih i Donjih Dubrava pored Ogulina, sela u kojima su i danas, ako je to uopšte važno, Srbi većina. Vucelići, a ne Vučelići, poreklom iz Gornjih Dubrava su bili i Milojkov pradeda oficir Rafailo koji je proglašen od strane Franca Josifa plemićem, i bio jedini Srbin član Hrvatskog plemićkog zbora, kao i Aleksandar, trkač na 110 metara sa preponama, jugoslovenski reprezentativac i četvorostruki pobednik atletskog mitinga u Zagrebu koji je danas poznat svima koji makar malo u svetu prate atletiku kao „Hanžekovićev memorijal“. Jedan je od Vucelića danas i poslanik u Saboru Hrvatske. A Milojko je Vucelić do kraja svog života ponosno nosio svoje, a ne tuđe prezime, nosio svoje poreklo, svoju veru i svoja uverenja, i učestvovao, koliko je mogao u životu kraja svojih predaka. U godinama Maspoka je, zajedno sa ocem, pomagao rekonstrukciju pravoslavne crkve u svom zavičaju.

Površno i arogantno, neznalački, menjajući prezime jednom velikom čoveku, pokušavajući da ga takvog, sa tuđim prezimenom, predstave kao uzor, ambasada SAD i Stejt Dipartment ne samo da vređaju njegove potomke, uspomenu na njega i njegove pretke, već i čitav jedan narod, ili barem jedan njegov deo, onaj koji na lomu Korduna i Gorskog Kotara živi. Brišu ih, iako oni još uvek postoje. U svetu u kome mi Srbi živimo, bio on „svet“ ili ne po shvatanju SAD, takve su stvari nedopustive i ružne. Kako je pisca ovih redova nemoguće uveriti da tolika silesija američkih državnih službenika, obaveštajaca i analitičara ne zna, da nisu u stanju ni da se malo po internetu raspitaju kako se zvao čovek koga je njihov predsednik odlikovao najvišim američkim civilnim odlikovanjem, ostaje mi da verujem da se radi o namernoj grešci. I ne bih reagovao da je greška do trenutka kada ovaj tekst pišem, sedam dana od početka emitovanja spota, ispravljena. Pošto nije, Milojko Vucelić, Vucelići, dubravski su Srbi, Srbi Krajišnici, zaslužili da neko u njihovo ime zahteva javno izvinjenje i ispravku.

Čekamo da se ambasada SAD izvini. I ispravi svoju grešku. Za razliku od mnogih drugih američkih, ova je lako ispravljiva.