Putevi zaobilaze Timočku krajinu i Banat

DSS INFO
21. Avgust 2019.
Putevi zaobilaze Timočku krajinu i Banat

Demokratska stranka Srbije smatra da su u planovima izgradnje saobraćajne infrastrukture u Srbiji neopravdano zapostavljeni Timočka krajina, posebno Borski okrug i Banat. 

U planu poslovne strategije i razvoja Koridora Srbije za period 2019 – 2028. godine stoji da se planira izgradnja Istočnog koridora, odnosno brze saobraćajnice Paraćin – Zaječar. Međutim, Borski okrug, opštine Bor, Kladovo, Majdanpek i Negotin se ovim Planom i ne pominju i ostaće nepovezane kvalitetnim saobraćajnicama sa ostatkom Srbije, time i bez mogućnosti da se pokrene privredni razvoj ovog regiona i poboljšaju uslovi života preostalog stanovništva. 

Kao što je neophodno da se ova nepravda ispravi, tako je potrebno da se sa rumunskom stranom obnove zamrli dogovori o izgradnji auto-puta ili makar brzog puta Beograd-Vršac-Temišvar, koji je od velikog regionalnog i nacionalnog značaja i interesa.

Apsolutno je neprihvatljivo da se istovremeno ubrzano rade projekti za izgradnju Autoputa E – 80 ( (SEETO - Ruta 7  ) , odnosno autoputa Niš- Merdare i dalje Priština-Tirana-Drač, koji je štetan za Srbiju, a naturen od strane Evropske komisije, jer je od koristi isključivo Albaniji koja se na taj način izlaskom na Koridor 10 povezuje sa Srednjim Evropom.

Nedopustivo je da se interes ravnomernog regionalnog razvoja Srbije pod pritiskom EU podređuje interesima strane, pri tome u ovom momentu neprijateljske države i da se to ostvaruje novcem građana Srbije.