Sandić: Građanska neposlušnost jedino rešenje

DSS Zrenjanin
12. Septembar 2019.
Sandić: Građanska neposlušnost jedino rešenje

Zrenjaninci, suprotno obećanjima, nemaju zdravu pijaću vodu, pa značajan deo kućnog budžeta i dalje troše na flaširanu vodu u pokušaju da se sačuva zdravlje porodice, a pre svih, dece. Nažalost, nemaju nikakvog načina da se sačuvaju od nezdravog vazduha i nesnosnog smrada.

DSS godinama ukazuje na ovaj veliki ekološko-komunalni problem. Prikupljali smo potpise nezadovoljnih građana sa ciljem da se problem reši. Sada vidimo svu nemoć nadležnih inspekcija, sudova, lokalne vlasti ili možda manjak želje da se zrenjanincima omogući osnovno ljudsko pravo – pravo na zdrav život.

Privredni sud je 19.11.2018. godine doneo presudu i zabranio firmi "Prekon", preradu životinjskog otpada u naredne tri godine ukoliko ne ugradi potrebne filtere. Kafilerija i dalje radi. Vlasnik Petar Matijević nije naš sugrađanin i ne oseća smrad u vazduhu, ali oseća profit koji mu naš grad omogućuje. Posebno su ugroženi stanovnici MZ „Dositej Obradović“, „Zeleno Polje“ i „Mužlja“, a kad vetar duva sa jugoistoka i ostali udišu zagađen, smrdljivi vazduh u kojem su amonijak, akrolein i vodonik sulfid.

Šta znači sudska presuda, ako "Prekon" i dalje nesmetano radi?

Direktor "Prekona" Slavko Popović u izjavi od 25.07.2019. godine kaže: "Nema dokaza odakle potiču mirisi sem subjektivnih izjava svedoka", a zatim: "Kafilerija će raditi dok Apelacioni sud ne donese odluku po žalbi koju su podneli na odluku Privrednog suda u Zrenjaninu". Inspekcija za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina kaže da je sve u redu jer "zakon nije propisao merenje neprijatnih mirisa". Na protestnoj tribini u MZ „Dositej Obradović“ 07.09.2018. pomoćnik Gradonačelnika, a ujedno i predsednik Saveta ove MZ, g. Duško Radišić, javno je obećao brzo rešenje ovog problema, koje u krajnjoj meri može dovesti i do izmeštanja kafilerije iz Grada. Sada je jasno da je njegova izjava bila u cilju zavaravanja građana i smirivanja tenzija. Jasno je, takođe, da vlast i sve službe i organi koji su pod njenom ingerencijom, ne rade u interesu građana, već u interesu onih kojima je bogaćenje po svaku cenu, mimo zakona i propisa, imperativ.

Zna se da je akrolein kancerogen i spada u otrove prve kategorije. Zdravlje svih nas konstantno se ugrožava i ne može se više ćutati. Institucije u ovoj zemlji moraju da rade po zakonim i neko mora odgovarati za sve ovo.

Građanima Zrenjanina preostaje da se što pre organizuju i nešto preduzmu, a GO DSS Zrenjanin pita da li je jedno od rešenja blokada "Prekona" od strane građana ili možda bojkot svih Matijevićevih maloprodajnih objekata u našem Gradu, kao vid borbe dok se ovaj problem ne reši i naša deca normalno prodišu i žive kako dolikuje u 21. veku.

Predsenik GO DSS Zrenjanin

Zoran Sandić