Nesaglediva šteta Srbije od izgradnje „Autoputa Velika Albanija“ 

DSS INFO
13. Septembar 2019.
Nesaglediva šteta Srbije od izgradnje „Autoputa Velika Albanija“ 

Vlada Srbije je istrajala na sprovođenju zahteva Nemačke da Srbija svojim sredstvima omogući izlaz Albanije autoputem ka srednjoj Evropi i razvoj luke Drač, priključenjem na koridor 10. Potpisani ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom kojim će na teret građana da se finansira učešće Srbije u izgradnji autoputa Niš-Priština-Tirana-Drač i najavljeni početak gradnje na srpskoj strani predstavljaju čin vrhunske neodgovornosti prema državnim interesima. 

Njime Srbija sama sebi izbacuje iz ruke adut najviše vrednosti u razgovorima o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, kao i u regulisanju odnosa sa Albanijom, u ovom momentu Srbiji neprijateljskom zemljom.

Argumenti koji ministarka Mihajlović koristi da opravda realizaciju ovog štetnog projekta potpuno su besmisleni, a onaj da će izgradnjom autoputa Srbija dobiti izlaz na more je tragikomičan. 

To nije „Autoput mira“, kako ga nazivaju predsednica Vlade Ana Brnabić i komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc, već „Autoput Velika Albanija“, koji se nameće iz očigledne koristi koju ima Albanija i štete koju Srbija sebi dobrovoljno i poslušnički nanosi.