Zrenjaninska rašomonijada

DSS Zrenjanin
02. Oktobar 2019.
Zrenjaninska rašomonijada

Sredinom septembra očitavani su vodomeri u Gradu. Da li nas uskoro očekuju računi sa uvećanom cenom vode iz gradskog vodovoda, a po automatizmu i uvećane cene otpadne vode?

Zabrana korišćenja ove vode za piće još nije ukinuta, a kada će – ne zna se, jer zvaničnih najava nema. Rađene su analize u laboratorijama Fabrike vode, JKP ViK i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Analize nisu javno objavljene, već su samo zavaničnici iz Fabrike vode najavili da je voda hemijski i bakteriološki ispravna. Analiza sa najvišh mesta, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine – Novi Sad i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – Beograd, još nema, a ove ustanove su najmerodavnije da utvrde da li je voda iz zrenjaninskog vodovoda ispravna i zdrava u skladu sa „Pravilnikom o higijenskjoj ispravnosti vode za piće“.

Građani su zbunjeni, voda je na oko čista i prozirna, mada ni miris ni ukus nisu baš najprijatniji. Naravno, ona se u takvo stanje može dovesti primenom fizičkih i hemijskih sredstava, ali to ne znači da je to zdrava voda za piće. Posebno zabrinjava i to što je svojevremeno rečeno da su hemikalije koje se koriste „blago opasne“.

Sva obećanja, raznih zvaničnika, data prilikom posete predsednice Vlade, ostala su neispunjena. Ušli smo u oktobar, voda je i dalje pod zabranom, a Fabrika vode, očigledno, u finansijskim i vlasničkim problemima. Ostaje još samo da se vidi da li će direktor, kako je ranije obećao, u oktobru čekićem razbiti fabriku.

Zrenjaninska rašomonijada sa vodom se nastavlja

RAŠOMONIJADA – izraz nastao po filmu Akire Kurosave, kada više osoba isti događaj opisuju na potpuno različit način, dodajući „nove činjenice“ koje najviše odgovaraju njima samima. Neutralni posmatrač postaje zbunjen i nesposoban da razluči istinu od laži i obmane.