Jovanović: Ideja bojkota ni u SzS nije zaživela; Rašković Ivić: Farsa, ne izbori

n1
05. Mart 2020.
Jovanović: Ideja bojkota ni u SzS nije zaživela; Rašković Ivić: Farsa, ne izbori

Neodgovorno je bojkotovati izbore ako smatrate da taj bojkot ne može da uspe, smatra lider DSS i član Predsedništva Pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović, dok potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić tvrdi da se ne može učestvovati u "farsi" koja se zove - izbori.

Govoreći o tome da bojkot predstojećih izbora "mora biti totalan i na svim nivoima" I odluci o izlasku na izbore u Šapcu i Paraćinu, Rašković Ivić je navela da "boj mora biti potpun".


"Ne može se biti malo trudan, ne možete malo bojkotovati, a malo ne bojkotovati. Ako krećete u boj za bokot izbora onda taj boj mora biti totalan, a ne da na jednom mestu izlazite, a ne drugom ne izlazite. Ali njih je zaista malo, samo jedan grad i jedna opština, što se tiče SzS. A mi idemo u bojkot jer nećemo da budemo u ovoj farsi Vučićevoj koja se zove izbori", rekla je.

Rašković Ivić je rekla da je definiciju uspešnosti bojkota dala Maja Gojković. "...kada je rekla da će SNS da dovede na birališta 50 odsto građana Srbije. Sve što je manje od 50 odsto da izađe na izbore je uspešnost bojkota", rekla je.

Ona je navela i da ne zamera Saši Paunoviću i Nebojši Zelenoviću odluke koje su doneli u vezi sa izborima, ali je istakla i da smatra da je trebalo na vreme da govore o svojim planovima.

"Ali ispostavilo se da kad kažu bojkot, oni misle bojkot parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Trebalo je to pitanje ranije da stave na dnevni red", navela je ona.

Jovanović je rekao da se najbolje po samom SzS vidi koliko je odluka o bojkotu bila nepromišljena i preuranjena.

"Sa onima koji izlaze na lokalne izbore u okviru samog Saveza za Srbiju ta ideja nije zaživela do kraja", rekao je podsećajući na slučaj Šapca i Paraćina, ali i na delove opozicije koje nisu članice SzS koji su najavile izlazak na izbore.

"To sve pokazuje koliko je ta odluka bila preuranjena", dodao je.

Jovanović se složio da izborni uslovi jesu teški.

"Nikad nisu bili gori, ali ne vidim da bojkot, koliko god bio legitimna ideja, ne može da uspe jer nema te energije da može da uspe, te mladosti koja je potrebna Srbiji da iznese vaninstitucionalnu borbu nakon izbora, niti tako lošeg socio-ekonomskog stanja koje bi gladne ljude isteralo na ulicu", kaže on.

"Ne vidim kako bojkot može da uspe, a onda imate dve varijante - da se ili povučete iz politike, ili nastavite boj, ako nije kroz bojkot onda morate po ovim groznim uslovima. I pravite teljeme za neko buduće vreme", dodao je on.

Smatra da je neodgovorno bojkotivati izbore, ako smatrate da taj bojkot ne može da uspe.

"Najlakše je reći nećemo da učestvujemo u ludilu. To je pitanje odgovornosti".

Rašković Ivić je rekla i da veruje da bojkot može da uspe i bez otvorene i snažne podrške međunarondog faktora.

"Opozicija sada nema tu podršku, jer je međunarodnom faktoru jasno da od opozicije ne može da dobije ono što može od Vučića, a to je  isporučivanje Kosova i Metohije", objasnila je.

https://www.youtube.com/watch?v=cU8N6ovjDIM