Jovanović - 24. mart : Srbija u novom ratu posle dvadeset i jedne godine od NATO agresije

24. Mart 2020.
Jovanović - 24. mart : Srbija u novom ratu posle dvadeset i jedne godine od NATO agresije

IZJAVA ČLANA PREDSEDNIŠTVA POKRETA METLA 2020, MILOŠA JOVANOVIĆA

Danas, 24. marta, posle dvadeset i jedne godine kada je zbog agresije NATO proglašeno ratno stanje, Srbija se nalazi u vanrednom stanju zbog opasnosti po zdravlje nacije, u ratu protiv korona virusa.

U oba slučaja neprijatelj je poznat, ali nevidljiv i u oba slučaja okolnosti od građana zahtevaju hrabrost, racionalnost, solidarnost i strpljenje. U oba slučaja okolnosti stvaraju heroje: ranije su to bili vojnici, danas medicinari.

Danas ipak uspeh odbrane neuporedivo više zavisi od nas samih, a žrtva koju građani podnose da bi otpor bio uspešan daleko je manja nego u vremenu NATO bombardovanja – danas je to samo izbegavanje socijalnih kontakta i pružanje pomoći starijima, 1999. borba na frontu sa oružjem u ruci.

Od političara, stranaka na vlasti i u opoziciji jednako, traži se razum i uzdržanost, obustava svake politizacije epidemije. Do toga još nije došlo u potrebnoj meri, a to negativno utiče na neophodan najviši stepen discipline građana u poštovanju mera vanrednog stanja, time i na suzbijanje širenja epidemije.