Jovanović: Odbaciti svaki predlog o priznavanju secesije Kosova!

DSS info
29. Jul 2020.
Jovanović: Odbaciti svaki predlog o priznavanju secesije Kosova!

Nezavisno od toga da li je tačna informacija prema kojoj će specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u četvrtak u Briselu srpskoj delegaciji uručiti nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva priznanje secesije Kosova i Metohije prihvatanjem članstva tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, van svake sumnje je da je cilj zapadnih sila ostao nepromenjen svih ovih godina o čemu ponajbolje svedoče kako „plan“ Martija Ahtisarija tako i predlog Volfganga Išingera o rešavanju kosovskog problema po modelu dve Nemačke iz 2007. godine.

Iz tog razloga pozicija Srbije u pregovorima mora ostati čvrsta i jasna: pregovori se mogu voditi isključivo u okviru Ustava Republike Srbije i međunarodnog prava što podrazumeva traženje dogovora o suštinskoj autonomiji KiM unutar Srbije.

Naročito se mora insistirati na punom poštovanju Rezolucije 1244 SBUN kojom je stavljena tačka na ratni sukob 1999. godine i koja u biti predstavlja mirovni sporazum čije bi nepoštovanje moglo radikalno da ugrozi stabilnost u regionu. S tim u vezi, mora se zahtevati ispunjenje svih odredbi navedene Rezolucije među kojima i odredbi iz četvrtog paragrafa Rezolucije kojima se predviđa povratak srpskih vojnih i policijskih snaga u južnu srpsku pokrajinu.

Zapadne sile moraju razumeti da bi bilo jako opasno za sve kada bi se uslovi pod kojima je postignut mir negirali jer bi to mogao biti uvod u negiranje i samog mira. 

DSS info