Jovanović: Povratak KiM u puni ustavopravni okvir Republike Srbije mora biti jedini cilj

DSS info
04. Septembar 2020.
Jovanović: Povratak KiM u puni ustavopravni okvir Republike Srbije mora biti jedini cilj

U okolnostima kada postoje brojna otvorena politička i ekonomska pitanja, napredak u rešavanju ekonomskih samo načelno može da se pozdravi. Međutim, uređenje i jačanje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine može, ali ne mora nužno da bude u interesu Srbije, što zavisi od toga da li se njime ojačava ili slabi pozicija zemlje u rešavanju suštinski važnih političkih pitanja.

Sem toga, ovakvim potezima se dodatno delegitimiše uloga UN, čija administracija i dalje funkcioniše u južnoj srpskoj pokrajini i na čijoj ulozi Srbija mora neprestano da insistira, a kontinuirano legitimišu prištinske secesionističke vlasti.

U tom kontekstu, sporazum potpisan u Vašingtonu ne može da se oceni kao povoljan.

Konačno, koliko god uloga Predsednika Republike u srpskom političkom sistemu bila snažna jer je zasnovana na demokratskom legitimitetu, ne sme se prevideti ustavna norma prema kojoj je Vlada Republike Srbije nadležna za vođenje i utvrđivanje politike zemlje a ne Predsednik i zato je od najvećeg značaja da kosovska politika Srbije – tj. razgovori o najefikasnijem načinu povratka Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak zemlje – budu predmet šire javne rasprave.

Svaki potez koji vodi jačanju Srbije je dobrodošao ali nijedan takav potez ne može i ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim pravom – posebno rezolucijom 1244 SBUN – koji predstavljaju jedini mogući okvir rešavanja problema albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji.