Jovanović za Blic: Smene u partijama su biološki proces

FOTO: Vladimir Živojinović
21. Septembar 2020.
Jovanović za Blic: Smene u partijama su biološki proces

Sastanak na koji je opoziciju pozvao Boris Tadić izgledao je pristojno. O svemu ostalom je prerano govoriti, kaže u intervjuu za "Blic" Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

Da li možete bar neki detalj da nam otkrijete, šta je dogovoreno?

- Da nastavimo sa razgovorima, što je sasvim logično s obzirom na stanje na političkoj sceni i činjenicu da opoziciono mišljenje nije preterano prisutno u medijima, a da je u Narodnoj skupštini nepostojeće. Iskreno mislim da to nije dobro ni za zemlju ni za demokratiju, čak ni za vladajuću stranku i Aleksandra Vučića. Odsustvo pluralizma jednostavno nije prirodno.

Kada uporedite taj sastanak sa onima na koje je pozivao Savez za Srbiju, da li postoji razlika?

- To ne bih umeo da vam kažem jer nismo bili članica Saveza za Srbiju, te nikada nismo prisustvovali njihovim sastancima.

Sve češće možemo čuti da su opoziciji potrebna nova lica. Kako to komentarišete? Šta vaše iskustvo kaže?

- Više puta sam i sam o tome govorio. Naravno da su potrebna nova lica i mi smo uostalom krenuli tim putem. Jedina smo politička organizacija koja je izvela smenu generacija i koja u rukovodstvu ima nove ljude koji nikada nisu bili na vlasti i nisu imali odgovornost za vođenje države. I toga će biti sve više i u drugim političkim organizacijama. Doći će samo po sebi. To je uostalom neizbežan, da ne kažem biološki proces.

DSS je tokom ove nedelje imala i sednicu Predsedništva? Kako nastavljate da funkcionišete?

- U materijalnom smislu mnogo teže nego ranije, ali bože moj, tako je - kako je. Niko ne planira da odustane od borbe, pa ćemo videti dokle će se stići. U politici je pored vizije i ideja, sve stvar energije i istrajnosti. I na kraju, sve uvek dođe na svoje. Drugim rečima, ako budemo imali ono što je potrebno - na prvom mestu volju - doći ćemo do trenutka kada ćemo voditi ovu zemlju, i ja lično i moji saradnici.

Da li ste doneli odluku o promeni imena, što je bilo u planu?


- Ne radi se o promeni imena zarad promene imena, već se radi o činjenici da su nam potrebne radikalne promene i krupni rezovi ako želimo da nastavimo da se gradimo. Kakav će oblik te promene poprimiti - to ćemo tek videti. Ono što je znam, i nisam jedini, jeste da se politička scena u Srbiji potpuno izmenila. Znam da Srbija više nije ista, da svet više nije isti i da su priče o Miloševiću i petom oktobru istorija. Pored toga, znam i da su ovi izbori, nezavisno od činjenice da nismo ispunili svoj primarni cilj i ušli u Skupštinu, imali i pozitivne strane koje se prvenstveno ogledaju u daleko većoj prepoznatljivosti, kao i u određenom kapitalu u glasovima. Znam da postoji veliki potencijal kada smo mi u pitanju, ali o tom - potom. Postoji redosled poteza koji je doduše ova nesrećna korona delimično usporila. Prvo ćemo, do kraja meseca, održati sednicu Glavnog odbora, gde će se stranka izjasniti o poverenju predsedniku. O svemu ostalom ćemo preciznije moći da govorimo tek nakon navedene sednice.

Na Starom gradu "Metla" je prešla cenzus. Međutim, isključili ste sve članove zbog saradnje sa SNS.

- Nismo isključili te ljude zbog "saradnje sa SNS-om", kako vi kažete, već zbog najbrutalnijeg kršenja stranačke discipline i nepoštovanja odluka stranke. Kod nas je još na snazi odluka o zabrani pravljenja koalicija sa SNS-om na nivou lokalnih samouprava koja je usvojena kao posledica kosovske politike ove vlasti, tj. najave politike razgraničenja koja je protivustavna i za Srbiju pogubna. Ako se navedena, ponavljam, protivustavna politika promeni, biće promenjena i naša odluka i nema tu ništa više od toga. Ali dok je na snazi, svaka stranačka odluka mora da se poštuje i tu nema izuzetaka, makar zbog toga morali da isključimo svaki lokalni odbor koji je na prethodnim izborima prešao cenzus.

Nije li lakše smeniti vlast kada ste joj bliže?

- Nemam ja opsesiju da smenjujem vlast koliko imam ambiciju da menjam politiku koja se trenutno vodi. Tačno je da u normalnim okolnostima ovo drugo ne možete bez ovog prvog, ali kod nas je situacija posebna ako ni zbog čega drugog, ono zbog specifičnosti naših problema koji su prvenstveno geopolitičke prirode. Ja sam jedan od retkih u opoziciji koji se, pored iznetih kritika na račun ove vlasti, nikada nije libio da kaže da je nešto možda i dobro urađeno. Nabavka borbenih sredstava za vojsku, odlučno odbijanje kvalifikacije genocida koja nam se nameće za dešavanja u Srebrenici ili ideja za "Dan srpskog jedinstva", sve je to muzika za moje patriotske uši. Ali lopovluk, korupcija, bahatost koja se naročito ispoljava u manjim sredinama, lažne diplome, klijentelizam i ucenjivanje ljudi, cenzura i autocenzura u medijima, sve je to nesnosna i neprihvatljiva buka za moje demokratske uši. Zapravo, mi istinski baštinimo i nacionalnu i demokratsku ideju i tako je oduvek bilo. Zato je naša pozicija na političkoj sceni uvek bila specifična. Bili smo mi opozicija i Đilasu kao što smo danas opozicija ovoj vlasti. Težište kritike je bilo malo više pomereno ka polu nacije, a manje ka polu demokratije kao danas, ali u krajnjem ishodu se svodilo na isto - da se nije shvatala, kao što se ne shvata ni danas, prosta činjenica da nacija i demokratija idu uporedo i da se obe moraju podjednako čuvati i baštiniti. To mi radimo prirodno, jer to jesmo mi, bez foliranja, šminke i glumatanja. I to jeste naša ogromna prednost, ali ujedno i naša mana jer nas čini prilično usamljenima na političkoj sceni. I baš zato što smo duboko uvereni da i nacija i demokratija predstavljaju taj uzak, ali jedini pravi put. Uvek ćemo pokušavati da srpskoj političkoj sceni damo dozu ozbiljnosti, racionalnosti i argumentacije koja neretko nedostaje. I to ćemo raditi stalno se rukovodeći ovim političkim načelima i političkim opredeljenjima koja iz njih proističu. I zato je bitno razgovarati i težiti konsenzusu, barem oko ove fundamentalne postavke i nekih važnih nacionalnih pitanja.

Da li ste počeli da se spremate za izbore?

- U praktičnom smislu još nismo.

Treba li opozicija da ima jednog kandidata na predsedničkim izborima?

- Prerano je govoriti o tome.

Da li razmišljate da se lično kandidujete?

- Više u stranci razmišljaju o tome nego što ja to trenutno činim. Ne zato što imam problem s tom idejom, već zato što imamo puno stvari koje prethodno moramo da rešimo, a tiču se organizacije odnosno smene generacija koja se mora sada izvršiti i po dubini. Pored toga, mora se sagledati i celokupan politički kontekst. U svakom slučaju, ima vremena za analizu.

Pregovori o Kosovu se intenziviraju, da li očekujete da se postigne dogovor u skorije vreme?

- Ne očekujem da se postigne konačan dogovor u skorije vreme i ne želim da se on postigne u skorije vreme. Reintegracija Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak Republike Srbije - a to je jedini zacrtani cilj - i ne može da se ostvari u skorije vreme. Sadašnji briselski proces, koji je suštinski i formalno započet u vreme bivše vlasti a koji je Aleksandar Vučić posebno pečatirao Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ima svoj logičan ishod u prihvatanju secesije KiM, što je apsolutno nedopustivo. Zato je potrebno taj proces odugovlačiti i iz njega izaći onda kada cena ostanka u njemu postane veća od cene izlaska iz njega. I u međuvremenu jačati, jačati i jačati! U svakom pogledu!

Kako komentarišete rezultate izbora u Crnoj Gori?

- Dugo nije bilo lepših vesti u regionu od rezultata crnogorskih izbora. Njima se na neki način za Srbiju zatvara jedan front koji je prema nama otvorio i nametnuo Milo Đukanović i na kojem smo morali da trošimo energiju. I niko se odavde nije mešao i komentarisao zbivanja u Crnoj Gori bez razloga već samo zato što su tamo bili ugroženi srpski jezik, srpska crkva i srpski narod. Sada je na novoj vlasti da demontira gangsterski sistem Đukanovića i antisrpstvo na kojem je on počivao. Za početak će to biti dovoljno, a o svemu ostalom će odlučivati građani Crne Gore.

Kako komentarišete sporazum potpisan u Vašingtonu?

- Najbolje u vezi s tim sporazumom je ono čega u njemu nema - priznanja secesije ili razgraničenja, što bi podjednako bilo neprihvatljivo. A o onome čega ima - a ima svega pomalo, od Hezbolaha preko homoseksualaca do 5G mreže, ne vredi puno trošiti reči. Niti je sve to bilo preterano ozbiljno niti, u nekim segmentima, preterano dostojanstveno. Važnije je ipak ono čega nema.