Država hitno da koriguje cenu tehničkog pregleda vozila

NADA
31. Jul 2021.
Država hitno da koriguje cenu tehničkog pregleda vozila

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) poziva nadležne državne organe da hitno izmene cene tehničkih pregleda i registracije vozila u Srbiji jer su ti nameti postali nerealno visoki za naše građane.

- Cena tehničkog pregleda u Srbiji je ubedljivo najveća u regionu. Neverovatno je da u Sloveniji, koja ima skoro tri puta viši standard od nas, tehnički pregled košta 35 evra, a u Srbiji 6.000 dinara. Isto je i sa Hrvatskom, ali i sa drugim zemljama EU poput Mađarske i Bugarske, u kojima je ta usluga oko 25 evra. U poslednjih deset godina cena tehničkog pregleda je povećana za čak 600 posto. To je nedopustivo i tražimo od države da zaustavi ovaj suludi trend – poručio je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.

- Ono što država može odmah da uradi to je da uprosti i ubrza tehničke preglede, koji danas traju duže od sat vremena, što vlasnici servisa za tehnički pregled koriste kao opravdanje za visoke cene. Zarada pojedinih privatnih firmi na ovaj način se drastično uvećava, na uštrb velike većine vozača u Srbiji. Država mora da pokaže odgovornost i izađe svojim građanima u susret – istakao je predsednik POKS Žika Gojković.