Ministar finansija da odgovori na pitanja

NADA
06. Oktobar 2021.
Ministar finansija da odgovori na pitanja

Srpska koalicija NADA (POKS, DSS i 23 udruženja građana) poziva tužilaštvo i Upravu za sprečavanje pranja novca da pokrenu hitnu proceduru provere objavljenih dokumenata iz "Pandora papira" jer oni stavljaju pod ozbiljnu sumnju imovinu ministra finansija Siniše Malog.

 

Ministar finansija, umesto političkih odgovora, dužan je da nadležnim organima i javnosti konkretno odgovori na sledeća pitanja:

 

1. Da li je bio klijent agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“?

 

2. Da li je bio vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva? (Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“)

 

3. Da li su te dve ofšor kompanije kupile dve firme u Bugarskoj - „Erma 11“ i „Erul 11“, koje su u svom vlasništvu imale 24 apartmana u Bugarskoj?

 

4. Da li je bio u poslovnim odnosima sa Srđanom Dabićem, direktorom srpskog ogranka "Lukoila", u vreme dok je u Agenciji za privatizaciju bio nadležan za prodaju Beopterolovih pumpi upravo Lukoilu?

 

Jedan od najvećih izazova Srbije je korupcija, a svetska afera "Pandorini papiri" povezana sa pranjem novca među kojima su se našli i srpski političari to i potvrđuje. Ubeđeni smo da će ova afera proizvesti smene i ostavke u mnogim državama čiji su ministri učestvovali u pranju novca. Da bi ojačala institucije, a građani povratili veru u pravo i pravdu ova afera ni u Srbiji ne sme biti nerazjašnjena.