Država da subvencioniše reciklažu u Srbiji

NADA
11. Oktobar 2021.
Država da subvencioniše reciklažu u Srbiji

Srpska koalicija NADA koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana poziva Ministarstvo zaštite životne sredine da donese značajne podsticajne mere za povećanje procesa reciklaže u Srbiji, čime bi se smanjila zagađenost, a dobili dodatni proizvodni resursi.

„Poražavajući je podatak da se kod nas reciklira svega 4 odsto otpada, dok je taj procenat u Mađarskoj 69, a u Sloveniji čak 93 odsto. Predlažemo da nadležno ministarstvo pokrene kampanju podizanja svesti o značaju ovog procesa, kao i da subvencijama dodatno motiviše preduzeća i građane za pravilno odlaganje i upravljanje otpadom. Osim čistije i zdravije životne sredine, dobili bismo i dodatne sirovine za proizvodnju, što bi osnažilo određene proizvodne grane“ - poručio je kandidat za predsednika Republike Srbije i predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.
 
„Neophodno je da se vlast mnogo ozbiljnije bavi zaštitom životne sredine, jer je zagađenost vazduha i voda u Srbiji dostiglo zabrinjavajuće razmere. Zna se koje su kompanije i fabrike najveći zagađivači i država bi morala mnogo strože da kontroliše njihovo poslovanje i primenu odredbi o zaštiti životne sredine" - izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.