Jovanović (DSS): Neki danas brane Kosovo kao da su Miloš Obilić, a nekad su govorili da je to gotova stvar

Miloš Jovanović
17. Maj 2021.
Jovanović (DSS): Neki danas brane Kosovo kao da su Miloš Obilić, a nekad su govorili da je to gotova stvar

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da će na prvom sledećem sastanku radne grupe o izbornim uslovima predložiti da se krene od poboljšanja medijskih uslova jer, kako kaže, sa tim može da se krene odmah i ti uslovi mogu brzo da se poprave

- Imamo s druge strane tehničke uslove, koji se odnose na prikupljanje potpisa, na zapisnike sa biračkih mesta, odnosno da ne bude krađe. Za te tehničke stvari imamo vremena do izbora da promenimo - rekao je Jovanović u intervjuu Tanjugu.

Radnu grupu je, inače, pre nekokliko dana formirao predsednik parlamenta Ivica Dačić, posle prvog sastanka u o izbornim uslovima bez posredovanja stranaca, na kojem su učestvovali predstavnici opozicije, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jovanović je naveo da je na tom sastanku atmosfera bila vrlo korektna, ali ukazuje i da bi se građani začudili koliko su neki političari koji se, kaže, vezuju za pojam "radikalne i glasne opozicije"”bili "pitomi i mirni", ali nije želeo da precizira o kome je reč.

Kaže da se nekada mnogo dobro igraju uloge i da je na građanima da to prepoznaju, a ističe i da je zbog toga malo aktera na političkoj sceni sa kojima bi on mogao da razgovara, a da zna da su iskreni.

"Neki danas brane KiM kao da su Miloš Obilić"

Za razliku od njih, ističe, da ni on, ni njegovi saborci nisu imali obrte od 180 stepeni.

- Zanimljivo je kada čujem neke ljude da danas brane KiM kao da su Miloš Obilić, a pre dve tri godine su govorili da je to gotova stvar i da treba priznati secesiju. Čudno mi je i kada se neki negativno izražavaju o EU, a do juče su bili spremni da razgovaraju sa posrednicima. Ja to uzimam u obzir. Doslednost u politici je važna stvar - rekao je on.

O ujedinjenju Šapića i SNS

Upitan da li je moguće neko novo pregrupisavanje, imajući u vidu promene na političkoj sceni, između ostalog, postignut je dogovor između Aleksandra Šapića i SNS, kao i da prokomentariše izjavu Boška Obradovića da Vučića može da pobedi jedino partiota, Jovanović odgovara:

- Šapić ne pravi koaliciju ni sa kim nego postaje član SNS što je u krajnjem slučaju legitimno, uopšte ne želim to da komentarišem, inače nemam običaj da komentarišem to što rade druge političke organizacije, pa ni kolektivno učlanjenje, jer to treba nazvati pravim imenom, članova SPAS-a u Srpsku naprednu stranku - rekao je Jovanović.

"Klovnovski rezultati"

Što se tiče Obradovića, kaže da politiku očigledno ne gleda na isti način, i da one ne razmišlja o pobedi Vučića već u pobedu politike u koju veruje.

- Komentarišući metode borbe na političkoj sceni Srbije i da li rizikuje da se umerenijim pristupom manje vidi u javnosti, Jovanović kaže može da stavi i "klovnovski nos", ali da to ne treba da rade ljudi koji se bave javnim poslom, jer su na kraju i rezultati takvi – klovnovski.

- Mi u epohi imamo Baka praseta. Kao fenomen je zanimjivo da su oni su zvezde, da zarađuju ogroman novac i shvatate u kakvom dekadentnom svetu živite. Mogu ja da pravim ludorije, biću vidljiviji, ali politika je ozbiljna stvar, a u Srbiji još ozbiljnija. Ne mislim da sve treba da pretvorimo u cirkus - ističe Jovanović.

O slučaju "Palma"

Napominje i da u političkoj borbi ne treba pominjati porodice, a što se tiče optužbi na račun Dragana Markovića Palme smatra da je to ozbiljna optužba, koju, kako kaže, pravosudni organi treba da rešavaju.

"Spremam se za kandidaturu"

Jovanović podseća da ozbiljno razmišlja o predsedničkoj kandidaturi, verujući da je to dobra prilika da pokaže primerom šta znači imati viziju za Srbiju.

Biće, kaže, to zajednička odluka DSS i POKS-a, a i da bude doneta najesen neće biti problem. U trku će ući sa idejom da ostvari najbolji rezultat.

- Nemam problem da ponesem tu odgovornost, tako da se spremam - poručuje Jovanović.