Danas je Dan Republike Srpske, naš dan

09. Januar 2022.
Danas je Dan Republike Srpske, naš dan

"Javite Srbiji da je volim". Poslednje, samrtne, reči Dragoljuba Kesića, jednoga od osuđenih na veleizdajničkom procesu u Banjaluci. Presudu Dragoljub Kesić, bolestan, nije dočekao. A procesa je veleizdajničkih, od onog zagrebačkog, još mnogo pre Velikog rata, onog Adamovog i Valerijanovog, pa do ovog banjalučkog Kesićevog i Grđicevog, bilo mnogo. Osuđenih, u Zagrebu, Travniku, Mostaru, Trebinju, Sarajevu, Tuzli bi na stotine. Jedini je njihov greh bio u tome što su bili Srbi. Pravi Srbi, Srbi rečju i delom, Srbi svakog dana, a ne Srbi samo na popisu i ceremoniji.


Tolikim sam godinama, ima preko decenije, posvećivao i posvetio ove poruke ili ih njima opisao. A tako je mnogo njih, poput Dragoljuba Kesića i drugova, ostalo zaboravljeno u izmaglicama godina koje su protekle. Setimo ih se, ako ih se setimo, o nekim godišnjicama, ili kada slučajno otvorimo prašnjave korice zaboravljenih knjiga. Onda ustuknemo pred onim što su bili. I pomislimo, ili ja barem pomislim, koliko je onih koji su zaboravljeni. Onih koji su decenijama i vekovima, čvrsti u svojim uverenjima, spremni na žrtvu, znajući da će dan vredan žrtve doći, živeli. Čija imena su u slojevima istorijskog pamćenja prekrivena. Ili ih pamte, tiho i u sebi, samo potomci.


Njima, zaboravljenima, a boljima od nas, njima i Valerijanu, Adamu, u okovima iz Opatije dovučenom Bogdanu, Grđicu, Kesiću, Jevđevicu i svima onima koji su dali svoje živote ili njihov dobar deo, da bi se mi probudili ovog jutra i znali koliko je i kako važno, posvećujem ovu poruku. I svoje molitve. I Miri Toholju. I onima koji bi danas sa mnom zapalili sveću, a više ih nema. I nedostaju. Jako nedostaju.
Svanuo je sveti Stefan. Na današnji su dan oni koji su sledili put utamničenih na veleizdajničkim procesima, i put onih koji su istom stazom išli pre njih, proglasili Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Dan je Republike Srpske. Dan je države Srba zapadno od Save i Dunava. Naš dan. Srećan vam braćo moja, praznik.

 

Aleksandar Popović, član Demokratske stranke Srbije